blog

over EROS 1.0.0.

Eros 1.0.0.

Eros 1.o.o. is de oude Eros. Niet de engeltjes schietende cupido: de kitscherige 2.04.16. Maar ik bedoel de derde entiteit die geschapen werd volgens de oudere Grieken. Eerst was er chaos. Toen was er moeder aarde met haar grote aarden borsten die waarschijnlijk naar de Alpen verwijzen. Maar er was nog geen licht, geen donker, geen tijd. De eerstvolgende kracht die er volgens de Grieken van node was: de oergod: EROS. De oorzaak van de dingen, of het verlangen dat in alles en iedereen aanwezig was. Ik zeg: de god van de motivatie. Oerkracht om te scheppen.

Vivacitas

Vivacitas is een thema dat me de laatste tijd bezig houdt.  Het houdt Eros aan de praat. Hoe dat zo?  We kennen het begrip: Vanitas?  Vanitas-schilderijen zijn schilderijen waarin middels symbolen verwezen wordt naar de menselijke ijdelheid. Deze symbolen kunnen  een schedel of botten zijn, maar ook gebruikte, kapotte boeken, verwelkte bloemen, uitgedoofde kaarsen. Het vertelt ons met een terecht wijzend vingertje: Wees niet ijdel, want de dood ligt op de loer.  Deze soort schilderijen zijn vooral geproduceerd tijdens de Hollandse genre schilderkunst.   Ik vind het idee van symboliek betreffende onze tijdelijkheid zeer bruikbaar. Maar niet met het doel om ijdelheid in te dammen. Neen, besef van de wetenschap dat we sterven, geeft ons extra reden om met volle overtuiging zo optimaal mogelijk te leven!!!! 

Zo mogen deze schilderijen een aansporing zijn om te leven. Meer nog: om te existeren!!!!   Ik heb me de naam “VIVACITAS” bedacht als pendant en tevens kritiek  op “Vanitas”  Want, is enige vorm van ijdelheid niet noodzakelijk om in deze westerse wereld te overleven? 

Ik kan me geen mooier symbool voor onze sterfelijkheid voorstellen dan het tere skelletje van een vogeltje?  Zelfs haar stoffelijk overschot is als een filigraan  juweeltje en herinnert ons aan de fantastische veelvuldigheid en creatieve scheppingspotentie van de evolutionerende natuur.

Het werk van graffiti kunstenaar Sebastiaan Linden

Marjolijn en ik hebben besloten het filmpje, over het werk van Sebastiaan, openbaar te maken.
  Velen hebben te kennen gegeven  het filmpje graag te willen zien. Vrienden en leeftijdgenoten van Sebastiaan uit de voormalige graffitiscene in Heerlen en Maastricht.  En familieleden, vooral neven en nichten.
Het filmpje is ontstaan, 6 maanden na het overlijden van Sebastiaan, ter ere van zijn postume expositie in Galerie Flow. De outsidergalerie in de Rechtstraat in Maastricht van Frans en Meggy Leenders.

Hallo kunstliefhebber!!!!!

 

zaterdag en zondag 21 en 22 mei 2016 is weer KUNSTTOUR in Maastricht.

zie voor meer info onderstaande uitnodiging:

IMG_7509

Beste kunstliefhebber,

Met veel plezier nodig ik jullie ook dit jaar weer van harte uit om mijn jaarlijkse presentatie te bezoeken.

Ik heb dit jaar niet stil gezeten……letterlijk. Ik heb een nieuw atelier betrokken. Deze keer van blijvende aard.

Dat geeft gelegenheid om met het atelierbezoek mijn nieuwe werkplek te leren kennen.

Let dus effe op het nieuwe adres als jullie mij mochten bezoeken.

Mijn atelier maakt nu deel uit van een kunstenaars-atelier-complex. Voor de insiders:

Het complex van SAM (Stichting Ateliers Maastricht) kasteel holtmeulenstraat 9.

Voor de volledigheid: 6222 AV Maastricht.

 

Dat heeft onder andere het voordeel dat ik mij dit jaar niet alleen presenteer maar dat we met zeker 10 ateliers meedoen.

Het bezoek loont dubbel. Naast dat mijn werk (met nadruk op het laatste jaar) te zien is, zijn er nog andere ateliers met diverse disciplines te bezoeken. Daaronder mode, zeefdruk, beeldhouwen en schilderen.

 

Ik ben verder gegaan met mijn thema van vorig jaar: In het centrum van mijn beeldspraak staat het menselijk lichaam. Deze mooiste gestalte en bewaarder van de geest.

Ondanks de indringende verhuizing en opknappen van het nieuwe atelier is het me gelukt om een goeie serie te produceren en te tonen. Waarschijnlijk heeft het atelier een positieve invloed op mij.

 

Verder doen mee:       o.a.

Mieke Coenen

Annemiek Jongen

Vivianne Schuyren

Atelier Haven.

Thorsten Uerlings

Dave de Leeuw

 

 

Ons atelier-complex is open op zaterdag en zondag: 21 en 22 MEI 2016

Van 11 uur tot 18 uur.

 

Overbodig om te vermelden dat de koffie, thee etc klaar staat.

Er is ook een buitenbarretje. Speciaal om de ogen te ontspannen.

 

Wij staan vermeld in het kunsttourboekje en men vond ons onder nummer 37.

Of internet www.kunsttour.com

 

Hartelijk welkom ook namens de andere kunstenaars.

 

Ton Franssen

Kasteel Holtmeulenstraat 9

(tegenover de nummers “Meerssenerweg 63 t/m 69”)

6222 AV Maastricht

06 27274920