
over mij:
Mijn naam is Ton Franssen, veelal bekend onder mijn dialectnaam: der Tuen. Getogen in de geïsoleerde uithoek van Zuid Limburg: het stadje Vaals. Deze omgeving heeft samen met mijn gezinssamenstelling (naoorlogse grenssituatie met alleenstaande werkende moeder) het opvoedbare deel van mijn karakter en gemoed intens gevormd.
Op mijn twintigste vertrek ik definitief richting Maastricht om daar aan de academie te studeren en mijn geluk te zoeken.
Ik ben nu 68 jaar. Ik kan met voldoening constateren dat mijn leven volledig in het teken heeft gestaan en staat van beeldende kunst.
Ik heb van mijn schilderkunst mijn leven lang op bescheiden wijze kunnen leven. Verkoop en (later) lesgeven, hebben me in gelijke delen van mijn inkomen voorzien. Aangezien ik mijn werken niet als werkproduct maar als levensfilosofie zie, zal ik met deze activiteiten zo lang doorgaan als mijn fysieke toestand het toestaat.
.In de loop van mijn kunstcarrière heb ik gestaag mijn ideale doel in de kunst ontwikkeld, en zie dit uiteindelijk het best verwoord in de term:
BEELDDICHTER.
Dichter in beelden. Hiermee ben ik tevreden. Het verwoord exact wat ik teweeg wil brengen met mijn schilderijen. Geen loze sensatie, geen vernieuwing vanwege de vernieuwing, geen poging om een niche te vinden. Onopvallend, zo goed mogelijk te beelddichten, met veel vakmanschap en liefde voor vorm, kleur, structuur, ritme, figuraties en abstracties. (basisschilderelementen)
over mijn werk:
Het fundament van mijn schilderkunst is onspectaculair klassiek. Mijn interesse gaat volledig uit naar de eeuwige filosofische kwesties en inzichten zoals vragen omtrent leven en dood, principiële eenzaamheid, zin- of zinloosheid, levens-drijfveren zoals Schopenhauers „Wille”, Nietzsches aforismen, Sartres naakte existentie.
De voortdurende klunzigheid van het menselijk gedrag is een mooi symbool van zijn „geworpenheid” en is een van de eigenschappen die ik graag aangrijp als themarichting.
Thema’s zijn bijvoorbeeld:
Alleenzaamheid: het eigen verzonnen woord zegt het al,
Sealed: de opgeslotenheid van de mens
Stagged: de opstapeling van klunzig gedrag
madonnaverering,
vivacitas: reactie op de vanitas cultuur.
over mijn schilderswijze:
Deze verbeelding geef ik vorm met een door mijzelf ontwikkelde esthetische schilderwijze.
De basis daarvan heb ik rechtstreeks geleerd van mijn fantastische schildervader: Willie Gorissen. Daarin speelt de schilderwijze en visie van de grote kunstenaars: Cézanne, Gauguin en Matisse een hoofdrol evenals de Nederlandse equivalenten. Deze mooie maar eenzijdige zienswijze heb ik gesynthetiseerd met behulp van mijn andere dierbare docent: De Bauhaus-nazaat Jan Dohmen. Deze heeft mij met overtuigende liefde gewezen op de antithetische schildersvisies: le Corbusier en de modulair measuring (de gulden snede) en bewegingshoeken. De rafinesses en de esthetiek van de abstracties. De echo’s van Feininger. De kleurenleer van Itten, het belang van het ritme (Schoonhoven).
Dit zijn de waardevolle ingrediënten van mijn persoonlijke stijl.
Recept: (Hoe ga je het beste om met mijn werk?)
Neem mijn vormen, kleuren, structuren die je in mijn schilderijen tegenkomt, de figuraties en abstracties die hierdoor gevormd worden en laat het geheel in je rechter-, je linker hersenhelft en je holistisch systeem, ronddwarrelen, en laat het een nieuw geheel in je onbewuste, je instinctieve wereld worden. Laat je oordelen vooraf achterwege, en laat je verrassen door nieuwe associaties. Dezelfde methode dus en beste manier om een goed gedicht te benaderen.
In mijn jongere jaren heb ik af en toe gereisd, zoals bijvoorbeeld naar Griekenland en een verblijf op het Duitse waddeneiland Sylt. Hier verdiende ik mijn kost door o.a. het schilderen van portretten en het schilderen en airbrushen van reclames en (later) van eigen ontwerpen op campers.
Daarnaast geef ik les aan enthousiaste volwassenen die zich willen bekwamen in de professionele schilderkunst.
Dit doe ik in eigen beheer in mij atelier in de Kasteel Holtmeulenstraat 9.
Eerder gaf ik les in Sittard bij Art Delicious. Art Delicious was een groep docenten die een eigen schildersschool initieerden en beheerden in een voormalig theater. Dat was in de periode 2010 t/m 2014.
Vóór ART DELICIOUS gaf ik vanaf 2004 les in het Centrum voor Creatieve Vorming “ChocArt” in Sittard.
Kunstruimte 42m³ ±
1996 – 2002 is hij mede-initiator van kunstruimte 42m³ ±
IVVI is de naam van mijn “bedrijf” en betekent: Instituut Voor Visuele Interpretatie.
Binnen deze fantasie is er een portretten Instituut opgezet dat de naam IVVA draagt: Instituut voor visuele Aangezichtsinterpretatie. Dit werd rond 2000 gecreëerd.
Ik verhuurde deze studio inclusief mijzelf aan derden, en heb in die hoedanigheid op beurzen gewerkt.
2000 Opzetten van een surrealistisch ”portretteninstituut”, in de geest van de Poolse kunstenaar Stanislaw Ignacy Witkiewicz (begin vorige eeuw)
Het milieu van het alternatieve circuit en het kunstenaarsinitiatief speelt van midden jaren ‘80 tot einde jaren ‘90 een belangrijke rol in zijn leven. Vandaar een voorliefde om in dit alternatieve circuit te exposeren, en het zélf (mede)creëren van deze sfeer in de vorm van kunstenaarsinitiatieven, belangenvereniging voor Maastrichtse kunstenaars, het organiseren van exposities in eigen beheer, enz.
1993 – 1999 Medeoprichter en kernlid van het Platform Beeldende Kunst Maastricht. Het belangenplatform van Maastrichtse kunstenaars.
In deze hoedanigheid:
Samen met de Gemeente Maastricht in een commissie gewerkt ter oprichting van een CBK (Marres) dat gerund wordt vóór en dóór kunstenaars.
Deze gemeentelijke afspraak is nooit uitgevoerd, daarom betrokkenheid beëindigd in 1998.
Vertegenwoordiger in de Gemeentelijke werkgroep BedRijven Uit Kunstenaars. (Bruk-groep) De werkgroep realiseerde voor de Maastrichtse beeldende kunstenaars de cursus “Kunst is ondernemen, ondernemen is een kunst.”
Sinds 1992 geef ik enkele schilderlessen per week, in eigen atelier.
In 1992 is in het atelier ingebroken en werd werk voor duizenden guldens gestolen en vernield.
1992 tot 1997 lid commissie subsidietoekenning Provincie Limburg.
1991 -1992 medewerker Galerie Signe Aken.
1986 tot 1991 mede-initiator van het kunstenaarsinitiatief Perrun/Perroengalerie.
1973-1979 opleiding Kunstacademie Maastricht. De laatste jaren onder de vakkundige leiding van Willie Gorissen.